Waar men vroeger bang was om zelf vanaf een schimmige website een ‘Trojaans paard’ te downloaden, zijn cybercriminelen steeds gewiekster geworden met hun technieken. Malware, gijzelsoftware en ga zo maar door. De termen vliegen je om de oren, wat de vraag oproept hoe wapen je je tegen deze hackers en online gijzelaars? In dit blogbericht vertellen we je meer over de security van jouw bedrijf.
Tegenwoordig lijkt het alsof het hele internet gevaarlijk is. Virussen, malware, ransomware, phishing, slecht geschreven mails met rare linkjes en meer. Niet alleen in het privéleven krijgen we te maken met mensen die uit zijn op onze data om bijvoorbeeld de bankrekening leeg te halen of oplichting via WhatsApp.
Aanvallen vinden ook plaats op de werkvloer, en helaas steeds vaker. Microsoft heeft een online dashboard dat automatisch hun data uit beveiligingssoftware weergeeft. Op het moment van schrijven zijn er, schrik niet, wereldwijd meer dan 92 miljoen apparaten aangevallen. In Nederland waren dat in diezelfde periode 386.731 apparaten.
Als we het hebben over hacks bij bedrijven zien we verschillende dingen gebeuren. Bedrijfskritische gegevens die worden verwijderd, lange downtime of hacks die het gehele ICT-systeem gijzelen. Denk aan de Universiteit van Maastricht en het Amerikaanse oliepijpleidingsbedrijf Colonial Pipeline. Beide bedrijven kregen ongenode gasten die het systeem binnendringen door middel van gijzelsoftware of via zwakke wachtwoorden van gebruikers, om vervolgens de systemen over te nemen.
Wanneer hackers je (inlog)gegevens hebben plunderen ze soms je rekeningen, of neem ze data en systemen in gijzeling die pas worden vrijgegeven na betaling van losgeld. Bedragen hiervoor lopen uiteen van enkele duizenden tot miljoenen euro’s om weer toegang te krijgen. Dit “business model” is ondertussen zover geprofessionaliseerd dat veel hackers een eigen “klantenservice” hebben die je keurig te woord staan en uitleggen hoe je de controle weer terugkrijgt. Het blijft echter altijd de vraag of na het betalen van de peperdure rekening de criminelen weg zijn én blijven.
“Dit overkomt mij toch niet?” is een uitspraak die we vaak horen. Deze vorm van criminaliteit blijft echter toenemen en dus kan het jouw bedrijf ook overkomen. Daarom raden wij af om achterover te leunen na installatie van een (gratis) virusscanner.
Op technisch vlak zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Denk aan zaken zoals een spamfilter, monitoring op de firewall, multi-factor-authenticatie en een complete virusoplossing zoals ESET end-pointsecurity. Dit kunnen deels, of geheel geautomatiseerde maatregelen zijn, maar vergeet niet het belangrijkste wapen: de mens achter het toetsenbord. Met een bewustwordingstraject en training geef je jezelf en jouw team de handvatten om de organisatie een veiliger te maken.
Als jouw ICT-partner willen we je hierbij helpen. Om de eerste stappen vandaag al te zetten, bieden we je daarom gratis en geheel vrijblijvend een check aan.
Voor een goede check op onder andere de beveiliging hebben we de Quickscan in het leven geroepen. Dit is een volledig gratis en vrijblijvend onderzoek waarin de onder andere jouw security onder de loep nemen. We maken een rapport en in een persoonlijk gesprek presenteren we onze bevindingen.
Is alle piekfijn in orde? Dan hoef je verder geen actie te ondernemen. Zijn er wel aandachtspunten, dan nemen we die met elkaar door. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, is de Quickscan, het onderzoek en adviesgesprek geheel vrijblijvend en kosteloos.
Ben jij benieuwd wat Lucrasoft ICT Beheer voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact op!
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Door jou en jouw organisatie eerst te leren kennen, kunnen we een oplossing bieden die écht bij je past. Wij hechten veel waarde aan samenwerken, dus laten we eerst een kop koffie drinken en de kennismaking starten!
Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?