Cyberdreigingen tijdens de vakantieperiode

Wil jij ervoor zorgen dat  je bedrijf beter beschermd is tegen cyberdreigingen tijdens de vakantieperiode? En jij en je medewerkers met een gerust hart kunnen genieten van de welverdiende rust? Lees dan onze tips voor de (zomer)vakantie!

Want nu de zomervakantie is begonnen en de meesten van ons ook daadwerkelijk op vakantie gaan, zijn cybercriminelen actiever dan ooit. Deze periode brengt dan ook extra cybersecurity-risico's met zich mee.

Dit komt onder andere door de toename van reis gerelateerde communicatie, gebruik van onveilige netwerken en een verhoogd risico op verlies of diefstal van apparaten.

Het is daarom essentieel dat jij extra voorzorgsmaatregelen neemt om je te beschermen tijdens de vakantieperiode.

Let op phishing met bijvoorbeeld reis gerelateerde communicatie

Hackers spelen in op de toegenomen hoeveelheid reis gerelateerde communicatie, zoals boekingsbevestigingen en vluchtupdates. Medewerkers die op vakantie zijn, kunnen eerder geneigd zijn om op kwaadaardige links te klikken die zich voordoen als legitieme reisdocumenten.

Tips:

Wees extra alert op verdachte e-mails en links, zelfs als ze er legitiem uitzien.

Voer gevoelige informatie alleen in op beveiligde websites (let op het hangslotje in de adresbalk) en wees voorzichtig met onverwachte bijlagen of downloads.

Controleer de afzender en de URL voordat je ergens op klikt.

  • Dit doe je door de cursor over de hyperlink te bewegen, maar er niet op te klikken. Vaak verschijnt de URL in een kleine pop-up of in de statusbalk van je e-mailprogramma of webbrowser. Dit laat je de volledige URL zien zonder de link te openen.
  • Klik niet op de link maar typ handmatig het webadres in de adresbalk van je browser.

Zo weet je zeker dat je naar de juiste website gaat.

Maak geen gebruik van onveilige netwerken

Medewerkers die op vakantie zijn, maken vaker gebruik van openbare wifi-netwerken in hotels, cafés en luchthavens. Deze netwerken zijn vaak onveilig en vormen een groot risico voor gegevensdiefstal en ongeoorloofde toegang tot bedrijfssystemen.

Tips:

Stimuleer het gebruik van mobiele dataverbindingen in plaats van openbare wifi voor extra veiligheid. Zorg ervoor dat de apparaten up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates en antivirussoftware.

Sluit een abonnement af bij een VPN provider, download deze software, log in en verbind met de VPN om jouw internetgegevens te versleutelen. Door een VPN te gebruiken, bescherm je je gegevens tegen ongeoorloofde toegang en zorg je ervoor dat je veilig kunt werken, zelfs op openbare wifi-netwerken.

Voorkom verlies of diefstal van apparaten

Tijdens de vakantie nemen medewerkers vaak laptops, tablets en smartphones mee. Het risico op verlies of diefstal van deze apparaten neemt toe, vooral op drukke vakantiebestemmingen. Zonder adequate beveiligingsmaatregelen zoals versleuteling en sterke wachtwoorden, kunnen verloren of gestolen apparaten toegang bieden tot gevoelige bedrijfsinformatie.

Tips:

Zorg ervoor dat alle apparaten die gevoelige informatie bevatten, zijn voorzien van sterke wachtwoorden en versleuteling. En het uiteraard, maak gebruik van MFA (Multi Factor Authenticator, dus een tweede inlog verplichting, naast het invoeren van je wachtwoord).

Schakel de mogelijkheid in om apparaten op afstand te vergrendelen of gegevens te wissen als ze verloren of gestolen worden.

Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens, zodat deze kunnen worden hersteld in geval van verlies of diefstal.

 

 

Met behulp van deze tips hopen we op een onbezorgde vakantie voor jou en je medewerkers!

Ben jij benieuwd wat Lucrasoft ICT Beheer voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact op!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Door jou en jouw organisatie eerst te leren kennen, kunnen we een oplossing bieden die écht bij je past. Wij hechten veel waarde aan samenwerken, dus laten we eerst een kop koffie drinken en de kennismaking starten!

Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?

Back to top