We hopen dat je het nooit mee maakt: een cyberaanval of een hack van de bedrijfssystemen. We hebben in de praktijk gezien welke verstrekkende gevolgen dit kan hebben voor een organisatie. Wat als het je toch overkomt? Dat vertellen we in dit artikel.
Krijg je onverhoopt toch te maken met een cryptolocker, of heb je het idee dat je gehackt bent, zorg dan dat je medewerkers weten wat ze moeten doen. Snel schakelen is in deze situaties van groot belang. Hierbij ons 6 stappen plan:
Ontkoppel zo snel mogelijk het apparaat van het netwerk. Je kunt de kabel eruit halen, het apparaat in vliegtuig stand schakelen of de WiFi-verbinding verbreken. Dat laatste doe je bij Windows 10 (Pro) door rechtsonder op het netwerksymbool te klikken. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op de huidige verbinding en kies je voor ‘Verbinding verbreken’.
Als dit niet (meer) lukt, schakel dan de computer direct. Lukt het niet meer volgens de normale manier van afsluiten? Haal bij een desktop de stekker uit het stroom. Bij een laptop moet je ‘hard afsluiten’ door de aan-knop enkele seconden ingedrukt te houden.
Bel zo snel mogelijk onze servicedesk op +31 (0)78 68 11 505. Wij gaan dan direct door met de volgende stappen.
Het eerste dat we doen is kijken naar de impact. Daarnaast zoeken we uit hoe de criminelen binnen zijn gekomen en waar het eventuele lek heeft gezeten.
Vervolgens gaan we met de informatie aan de slag om de schade te minimaliseren (damage control). Het allerbelangrijkste is het veiligstellen van data en bestanden en voorkomen dat er meer apparaten besmet worden.
Als de belangrijkste data veilig is gesteld, is het tijd om de schade op te ruimen. We gebruiken dan alle technieken die beschikbaar zijn. Denk aan herinstallatie en het terugzetten van back-ups, al dan niet in de cloud.
Geen enkel bedrijf hoopt in een situatie met een hack, gijzeling of andere cybercrime te komen. Echter discrimineren cybercriminelen niet in branche of bedrijfsgrootte. Het kan kortom iedere organisatie overkomen. Het spreekwoord: voorkomen is beter dan genezen, is in het geval van cybercrime écht van toepassing.
Daarnaast zijn met de huidige trend van gijzelsoftware, de kosten van voorkomen vele malen lager dan de hoge losgeldsommen die criminelen eisen. Er zijn verschillende oplossingen die je mee kunt nemen als je aan de slag gaat met het beveiligen van jouw bedrijf. Denk hierbij aan een antivirusoplossing, spamfilters, het veiligstellen van data door middel van (cloud) back-ups met aanvullend disaster recovery, maar ook door het inzetten van bewustwordingstraject en trainingen voor je personeel.
Het lijkt een ingewikkeld bos van oplossingen. Geen zorgen, wij zijn er graag voor je om mee te denken. Wij adviseren je graag, voordat je gaat investeren in van alles en nog wat, om te kijken waar jouw security staat.
Deze check kun je zelf doen, jouw ICT-medewerker of wij bijvoorbeeld met door middel van een security audit. Hierbij gaan we, afhankelijk van jullie vraag, alles tot in de kleinste detail na. Denk hierbij aan zaken zoals:
Ben jij kwetsbaar voor cybercriminelen? Rick en Prewesh kijken graag vrijblijvend mee over een security audit die past bij jouw bedrijf en voorzien je graag van advies. Vraag hieronder eenvoudig een vrijblijvende kennismaking aan.
Ben jij benieuwd wat Lucrasoft ICT Beheer voor jou kan betekenen? Neem dan nu contact op!
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Door jou en jouw organisatie eerst te leren kennen, kunnen we een oplossing bieden die écht bij je past. Wij hechten veel waarde aan samenwerken, dus laten we eerst een kop koffie drinken en de kennismaking starten!
Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?